Reizen naar Vietnam

Vrijwel iedereen die vanuit Nederland of België naar Vietnam reist die doet dat per vliegtuig. Vanwege de afstand (ongeveer negenduizend kilometer hemelsbreed) is dat eigenlijk de enige gangbare manier om binnen een redelijke tijdsperiode in Vietnam te komen als je direct vanuit Europa naar Vietnam reist. Een heel klein deel van de toeristen bezoekt Vietnam per boot. Dat is dan eigenlijk in de vorm van een cruise. Er zijn enkele Aziatische cruises die Vietnam aandoen en er zijn verschillende wereldcruises (ook met vertrek uit Nederland) die aanleggen in Vietnamese havens. De derde manier om naar Vietnam te reizen is over de weg vanuit buurlanden zoals Laos en Cambodja. Dat wordt vooral gedaan door mensen die door Zuid-Oost-Azië trekken.




Vliegen naar Vietnam

Er zijn voldoende mogelijkheden om vanuit Nederland of België naar Vietnam te vliegen. De vluchten zijn vrijwel altijd met een overstap in Europa of Azië. De totale reisduur hangt daarom vooral ook af van hoe lang de overstap duurt. Gemiddeld ben je inclusief de overstap zo’n 15 tot 18 uur onderweg. De meest gebruikte luchthavens om naartoe te vliegen zijn die van Hanoi en Ho Chi Minh City.
Op sommige routes is het mogelijk (en de moeite waard) om een stopover van één of meerdere dagen te maken. Zo kun je onderweg misschien wel lekker even een kijkje nemen in Dubai,Hongkong of Kuala Lumpur. Binnen je reisschema valt bijna altijd wel een nacht die je geheel of deels in het vliegtuig doorbrengt. Dat komt door de duur van de vlucht en het tijdsverschil waar je mee te maken krijgt.

Vliegen naar Vietnam

Goedkope vliegtickets naar Vietnam

Het vinden van goedkope vliegtickets naar Vietnam is meestal niet zo moeilijk. Er zijn voor de meeste maanden wel leuke aanbiedingen richting Hanoi of Ho Chi Minh City te vinden. Voor sommige schoolvakanties is het wat lastiger. Met name voor de zomervakantie en de kerstvakantie merk je dat de prijzen voor vliegtickets vaak wat hoger liggen. Wil je rechtstreeks met KLM naar Vietnam vliegen? Wacht dan op de Werelddeal Weken. Deze uitverkoopperiode wordt twee keer per jaar gehouden, meestal een keer in de winter en een keer aan het einde van de zomer. Op dat moment kun je vaak al rond de zeshonderd euro per persoon een vliegticket naar Vietnam boeken. Op het moment dat rechtstreekse vluchten te duur zijn moet je vooral kijken naar de vluchten met overstap. China Airlines, Cathay Pacific en Turkish Airlines hebben niet zelden aangename ticketprijzen richting Vietnam.



Reizen in Vietnam

Hoewel de infrastructuur in Vietnam in rap tempo verbetert moet je er rekening mee houden dat jezelf verplaatsen door het land en in steden tijdrovend kan zijn. Dat heeft enerzijds te maken met het beperkte aantal goede doorgaande wegen, aan de andere kant heb je te maken met een enorme hoeveelheid verkeer dat zich probeert te verplaatsen. Vooral in grote steden leidt dit al snel tot verkeersinfarcten tijdens de spitsuren. De wegen tussen de steden zijn vaak even chaotisch. Echte snelwegen kent Vietnam amper. Meestal is er sprake van hoofdwegen met gelijkvloerse kruisingen en stoplichten, waarbij je de weg deelt met scooters, fietsers en vee. Niet zelden lopen of zitten runderen gewoon op de doorgaande weg waarbij ze zich weinig aan lijken te trekken van het overige verkeer. De vrij lage maximumsnelheid (80 kilometer per uur buiten de bebouwde kom) en de drukte zorgen ervoor dat de reistijd ten opzichte van de af te leggen afstand vrij hoog licht. Over een rit van 150 kilometer doe je in de praktijk al snel drie uur.

Als je overweegt om zelf een auto te huren in Vietnam dan kunnen wij maar één advies geven: doe het niet. Op het moment dat we dit schrijven kun je als gewone toerist zelfs geen auto huren. Het Nederlandse rijbewijs (en ook een internationaal rijbewijs) is niet geldig in Vietnam. Je hebt een Vietnamees rijbewijs nodig en dat kun je alleen maar krijgen als je een verblijfsvergunning van tenminste 3 maanden hebt. Het verkeer is daarnaast zo chaotisch dat het zelf autorijden in Vietnam voor toeristen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Om tussen de verschillende bestemmingen in Vietnam te reizen heb je drie opties: de bus, de trein en het vliegtuig. De bus is erg goedkoop en over het algemeen prima te doen. De trein is wat comfortabeler, maar ook beduidend duurder. Wat betreft tijd win je het ook niet altijd van de bus. Vanwege de uitgestrektheid van het land is het vliegtuig eigenlijk een ideale optie om grotere afstanden in Vietnam te overbruggen. De binnenlandse vluchten van Vietnam Airlines zijn comfortabel en over het algemeen vrij goedkoop. De vanaf-prijzen voor een binnenlandse vlucht liggen zo rond de honderd euro inclusief belastingen.

Reizen in Vietnam

Binnen de steden kun je je vaak prima te voet verplaatsen. Voor wat grotere afstanden kun je de bus of een taxi gebruiken. Hoewel de meeste taxi’s van een taximeter voorzien zijn maken taxichauffeurs er een sport van om toeristen op allerlei manieren een oor aan te naaien. Dat gebeurt door om te rijden, door met de meter te knoeien of door gewoonweg de meter niet aan te zetten en vervolgens een veel te hoge prijs af te rekenen. Het beste is om vooraf een vaste prijs proberen af te spreken en vervolgens deze prijs gepast te betalen, want natuurlijk hebben ze geen wisselgeld voorhanden als dat nodig is. Een toeristische manier om je te verplaatsen is per cyclo. Deze fietstaxi’s verschenen in het straatbeeld van Hanoi tijdens de Franse overheersing en zijn tegenwoordig in steden zoals Hanoi, Hoi An en Ho Chi Minh City een geliefd transportmiddel onder toeristen. Je kunt voor een rondrit kiezen, maar ook transport van A naar B is natuurlijk mogelijk. Prijstechnisch is het duurder dan een busrit, maar de funfactor ligt ook een stuk hoger. Vanuit de passagiersstoel snuif je lekker de sfeer (en uitlaatgassen) van de straat op en heb je een goede mogelijkheid om leuke foto’s en video’s te maken.

fietstaxi

Oversteken is in Vietnam ook een hele belevenis. Het maakt niet uit of je groen licht hebt of over een zebrapad loopt: je moet altijd goed oppassen als je oversteekt. De beste manier is om geleidelijk maar zonder twijfel tussen het verkeer door over te steken. Dat is in het begin even wennen. Je zult al snel merken dat dit systeem wel heel goed werkt. Tussen de chaos door zijn Vietnamezen sterk in het anticiperen en manoeuvreren, waardoor het allemaal soepeler verloopt dan dat je zou verwachten. Pas wel op dat je niet overmoedig wordt. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

verkeersdrukte

Fietsen in Vietnam

Wil je zelf fietsen in Vietnam? Dat kan uitstekend. Het prachtige landschap leent zich prima voor een fietstocht, zeker op de plekken waar amper sprake is van hellingen zoals in het zuiden van Vietnam. Zo is de Mekongdelta een geweldige plek om te fietsen. Reisorganisatie Djoser organiseert zelfs verzorgde fietsvakanties door dit deel van Vietnam in combinatie met een paar dagen Cambodja. Dit is een fietsvakantie die voor iedereen met een goede basisconditie te doen is. Wij hebben op internet ook fietsroutes gezien die aanzienlijk pittiger zijn. Met name in het noorden van Vietnam vergt het fietsen een flinke inspanning. Dat wordt vooral veroorzaakt door de hoogteverschillen waar je hier mee te maken krijgt. Op verschillende plekken kun je ook fietsen huren en zelf op pad gaan. Zo hebben wij vanuit Hoi An een mooie (maar helaas regenachtige) fietstocht door de rijstvelden gemaakt.

In de grote steden is het af te raden om zelf te fietsen. Het verkeer in steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh City is dermate chaotisch dat een fietsrit al snel op een soort van zelfdodingspoging gaat lijken. Je ziet de locals zich in deze grote steden zelf ook amper met de fiets verplaatsen. De scooter is hier het algemeen gebruikte vervoersmiddel.

Fietsen in Vietnam