Je kunt overal eten, maar pas wel op
Als je door Vietnam reist dan krijg je het gevoel dat
men hier overal aan het eten is. Dat komt vooral omdat locals heel
veel op straat eten. Verkoopsters van marktkraampjes zitten bij hun
waren te eten, mensen die op kantoor werken brengen hun lunchtijd vaak
al etend op straat door en ook het aanbod van eetkraampjes en
restaurants is enorm groot. Dat geldt vooral voor grote steden zoals
Ho Chi Minh City en Hanoi. Als je op een bepaald moment van de dag
trek hebt dan kun je vrijwel altijd op korte afstand wel iets vinden
waar je wat te eten kunt kopen.
Er zijn grofweg drie mogelijkheden om iets te eten: in
restaurants (van heel simpel tot vrij luxe), bij eetkraampjes op
straat of je kunt wat kopen bij lopende of fietsende verkopers en
verkoopsters. Toeristen eten vooral bij restaurants. Daarmee wordt
eigenlijk iedere plek bedoeld die iets heeft wat op een keuken lijkt.
De hygiëne is hier gemiddeld genomen beter (garantie heb je nooit) en
vaak zijn er ook betere mogelijkheden om te zitten. Een simpel
restaurant hoeft vaak niet zoveel duurder te zijn dan op straat eten.
Zeker voor Westerse begrippen zijn veel restaurants ronduit goedkoop.
Een lunch of diner voor 2 tot 5 euro inclusief drankje is in veel
gevallen prima mogelijk. Dat geldt zeker als je je tot de Vietnamese
keuken beperkt. Een goed gevulde noodlesoep eet je vaak al voor 2 tot
3 euro.

Aanlokkelijk is het om op straat te eten. Het aanbod
van verkopers van eten op straat is enorm, vooral in de steden. De
smaak is vaak prima en de prijzen zijn laag. Omdat vlees en vis vaak
slecht gekoeld zijn, alle keukengerei op straat schoongemaakt worden
en groenten en kruiden niet met mineraalwater schoongemaakt worden
gelden er voor eten op straat wel gezondheidsrisico's voor toeristen
die dergelijke omstandigheden niet echt gewend zijn. We zullen niet
zeggen dat je niet op straat moet eten, maar houd er wel rekening mee
dat je reizigersdiarree op kunt lopen of zelfs voedselvergiftiging als
je serieuze pech hebt.
Wij hebben het zelf overigens meegemaakt dat we in Ho
Chi Minh City in de backpackerswijk ergens gingen lunchen en dat het
eten niet in de eigen keuken klaargemaakt werd, maar door de dame die
in het steegje ernaast zelf soep maakte. Een deel van onze groep heeft
het vlees dat er in zat niet opgegeten, want dat was duidelijk rauw
voordat het de soep in ging. Dat kon je zien omdat het deel van het
vlees dat boven het vocht uitstak nog rauw was. Van onze groep die
tijdens deze smaakvolle lunch uit tien mensen bestond is er niemand
ziek geworden door deze soep. Alles wat gekookt is, is veel minder
risicovol.
Op straat zie je ook mobiele verkopers van fruit,
gebakken producten en andere lekkernijen. Hierbij geldt dat alles wat
in de schil zit (bijvoorbeeld bananen) of gebakken is (bijvoorbeeld
Vietnamese donuts) niet alleen erg lekker is, maar door toeristen
doorgaans prima te eten is. Schroom daarom niet om bij de wandelende,
fietsende en snorrende verkopers of verkoopsters wat te kopen.

Tripadvisor
Goede reviews op de Tripadvisor website zijn goud geld
waard in Vietnam. Een top-10 vermelding als restaurant op Tripadvisor
is succesvoller dan een goede locatie. Zo hebben wij twee keer in een
steegje gegeten op plekken waar je niet zomaar terecht komt. De goede
recensies werken echter als een magneet op toeristen die op zoek zijn
naar een goede plek om te eten. In het straatbeeld zie je dan ook
regelmatig het logo van Tripadvisor gebruikt worden om klanten te
lokken. Check voor de zekerheid wel even de actuele vermeldingen op
Tripadvisor. Weet ook dat een hoge positie geen garantie biedt op een
betere maaltijd, maar dat de kans wel groter is dat je een tevreden
klant zult zijn.
De Vietnamese keuken
In Vietnam kun je heerlijk eten. De Vietnamese keuken
is een Aziatische keuken waarbij rijst, noodles en soep de
belangrijkste basis vormen. Wie de Thaise keuken gewend is die zal
merken dat de Vietnamese keuken minder pikant is. Wel worden er volop
kruiden en specerijen gebruikt zoals munt, steranijs, citroengras,
munt, Thaise basilicum en Vietnamese koriander. Smaakmakers zoals rode
peper, limoen en knoflook zijn ook veel gebruikt in de Vietnamese
maaltijden. Deze spullen komen vrijwel altijd van de vele markten en
groentenstalletjes af. De doorloopsnelheid van de producten is vaak
zeer hoog, waardoor je eigenlijk altijd met mooie verse spullen te
maken hebt.
Het meest gegeten gerecht in Vietnam is 'pho'. Dit is
noodlesoep waar behalve noodles ook vlees, kip of vis en groenten aan
toegevoegd worden. De gebruikte bouillon is vaak erg smaakvol, doch
niet pittig. Je kunt de soep zelf pikanter maken door er stukjes verse
rode peper aan toe te voegen. Pho kun je op alle momenten van de dag
eten en is een goedkoop gerecht. Vaak betaal je niet meer dan twee
euro voor een goed gevulde noodlesoep. Omdat alles verhit wordt tot
het kookpunt is pho bacteriologisch gezien een redelijk veilige keuze.
Grootste risicofactor zijn rauwe kruiden en groentes die erbij
geserveerd worden. Je weet immers niet of deze niet afgespoeld zijn
met mineraalwater of met kraanwater.

Rijst wordt ook veel gegeten in Vietnam. Als je een
vlees-, vis- of groentegerecht besteld dan wordt er vrijwel standaard
gestoomde rijst bij geserveerd. De rijst wordt meestal kleverig
opgediend zodat het goed met stokjes te eten is. Ook kun je allerlei
soorten gebakken rijst eten. Veel gegeten is gebakken rijst met
groenten of ei of zeevruchten. Gebakken noodles wordt ook redelijk
vaak aangeboden, maar minder dan rijst. Als top-3 rijst verbouwend
land ter wereld geniet rijst de voorkeur onder de locals. De noodles
zijn ook vaker van rijstmeel gemaakt in plaats van tarwe. Dat heeft
alles te maken met beschikbaarheid en prijs.

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken zijn de
loempia's. Deze kun je in Vietnam op heel veel verschillende manieren
eten. In de basis zijn er twee soorten: verse loempia's en gefrituurde
loempia's. De verse loempia's worden gemaakt van rijstvellen die
gevuld worden met dunne noodles, groente, kruiden en iets van vlees,
vis of schaaldieren. Als sausje kan er chilisaus (loempiasaus) bij
geserveerd worden die meestal vers bereid is, maar ook zie je
regelmatig nuoc nam (vissaus) op tafel verschijnen. Naast de verse
loempia's worden er ook verschillende soorten gefrituurde loempia's
aangeboden. Dat lijkt meer op de loempia's zoals wij ze kennen. Vaak
worden ze bereid met rijstvellen in plaats van loempiavellen die van
tarwebloem gemaakt zijn. De vulling kan bestaan uit groentes, seafood
of vlees. Ook zie je complete garnalen aangevuld met wat krabvlees als
loempiavulling.

Dankzij de Fransen zie je ook brood in de Vietnamese
keuken. In het noorden zie je verschillende patisserieën met heerlijk
gebak en koeken. Ook zie je daar de baguette in het straatbeeld. In
heel Vietnam zie je echter de belegde broodjes (bahn mi) die gebaseerd
zijn op witte broodjes die gevuld kunnen zijn met van alles en nog
wat. Heel erg lekker als lunchgerecht!

Nog twee typisch Vietnamese gerechten zijn de
stoofpotjes en de hot pots. Stoofpotjes worden geserveerd in een
kleien pot (clay pot) en zijn vaak erg aromatisch. Door het stoven is
het vlees vaak een stuk malser dan wanneer je gewokte vleesgerechten
bestelt. Een absolute aanrader!
Lekker bezig zijn met je maaltijd kan door een 'hot pot' te bestellen.
Dit is fonduen op z'n Vietnamees. Als basis wordt hete bouillon
gebruikt waar je je vlees, vis en groentes lekker in dipt om te garen.
Een hotpot bestel je normaal gesproken voor 2 personen, waarbij de
fondue tussen jullie in komt te staan.
Fastfood en internationale gerechten
Door het toenemende toerisme en de groeiende invloed
van buitenaf zie je steeds vaker internationale gerechten op het menu
staan zoals spareribs, hamburgers, biefstuk (meestal geïmporteerd uit
Australië), spaghetti, pizza, frietjes en zelfs Duitse worst. Dit is
met name in de grote steden en in plaatsen waar redelijk veel
toeristen komen. Op plekken waar veel Russen vakantie vieren zie je
ook dat de Russische keuken aangeboden wordt. Dat is bijvoorbeeld zo
in Nha Trang.
Ook de westerse ketens rukken langzaam maar zeker op
in Vietnam. In steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi zie je McDonalds,
Burger king, KFC en Domino's in het straatbeeld verschijnen. Of dat
een positieve ontwikkeling is, is de vraag. Niet iedereen zit te
wachten op dit soort fast food restaurants.
De vis wordt niet duur betaald
Vis wordt in Europa steeds duurder. De teruglopende
visstand en allerlei quota en regels rondom de visvangst zorgen ervoor
dat verse vis in Nederland gewoon ronduit duur geworden is. Zo niet in
Vietnam. Vis- en schaaldieren worden hier nog steeds op grote schaal
gevangen. De visvangst vormt een belangrijk onderdeel van de lokale
economie en zowel vis als schaaldieren staan veelvuldig op het menu in
Vietnam. Er zijn weinig plekken ter wereld waar je zo weinig betaalt
voor verse garnalen, krab en kreeft. Als je een liefhebber bent dan
zul je in Vietnam zeker smullen van de verschillende zeedieren en
zeevruchten.

Ander vlees
In Vietnam wordt vooral kippenvlees, rundvlees en
varkensvlees gegeten. Daarnaast zie je ook geitenvlees en lamsvlees
geregeld op de kaart staan. Wie eens wat anders wil eten die kan vrij
goedkoop kikkers eten. Ook krokodil en slang is verkrijgbaar in
verschillende restaurants. In Nha Trang zie je complete krokodillen
aan het spit draaien voor de restaurants die zich vooral op de
toeristen richten. Wie bang is om hond of kat geserveerd te krijgen
die moet weten dat deze twee diersoorten wel gegeten worden, maar
zelden door toeristen. Ook is het geen gemeengoed in restaurants en
eetstalletjes. Zo worden honden in Vietnam ook gewoon als huisdier
beschouwd en zal men nooit zijn of haar eigen huisdier opeten. Ook
worden er zelden honden of katten gekidnapt bij buren om vervolgens in
de pan te laten belanden. Het meeste hondenvlees dat in Vietnam
gegeten wordt, wordt vanuit Thailand geïmporteerd. Het wordt om twee
redenen gegeten: vanwege de specifieke smaak en vooral omdat het eten
van hondenvlees aan het einde van een lunar-maand geluk zou brengen in
de daarop volgende maand.

Vruchten
Fruit gedijt goed in het vruchtbare landschap van
Vietnam. Er wordt daardoor veel fruit verbouwd. Een deel daarvan wordt
geëxporteerd (Vietnam behoort tot de grootste exportlanden van
tropisch fruit), maar er wordt ook heel veel fruit gegeten in Vietnam.
Een vrucht die je veel aantreft is de pitahaya. Lokaal wordt dit
'dragon fruit' (drakenvrucht) genoemd. De schil is hard en paars. Het
vruchtvlees is wit met zwarte pitjes. Het vrij zachte vruchtvlees is
lichtzoet en aangenaam van smaak. Je treft dit fruit bij vrijwel ieder
ontbijtbuffet in Vietnam aan.
Ook bananen worden veel gegeten. In Vietnam is het een
kleinere variant (iets kleiner dan de helft van de bananen die we in
Nederland in de supermarkten aantreffen). Volgens ons zijn ze iets
minder melig en mede daardoor smaakvoller. Andere vruchten die je
volop aantreft zijn papaya, mango, ananas, kokos en mandarijnen. Ook
watermeloen, waterappel en doerian zie je veel in Vietnam verkocht en
gegeten worden.

Eetgewoontes
Men kent in Vietnam niet zoveel etiquette rondom het
eten. Men eet met stokjes (chopsticks) en als je soep eet natuurlijk
ook met een lepel. In restaurants krijg je vaak ook een vork erbij als
je een westerling bent. Je hoeft daar dus niet om te vragen als je
niet zo handig bent met stokjes. Het produceren van geluiden zoals
slurpen is niet ongewoon.
Als je met meerdere mensen gaat eten dan is het gebruikelijk om één
gerecht meer te bestellen dan het aantal personen dat aan tafel zit.
Ben je met zijn vieren, dan bestel je vijf gerechten. De gestoomde
rijst wordt hierbij niet meegeteld. De oudste aan tafel bestelt en
begint ook als eerste met eten. De westerse manier van eten bestellen
(per persoon) zie je ook steeds meer. Vooral op plekken waar vooral
toeristen eten is dat inmiddels meer gebruikelijk. Het delen van een
rekening is bij groepen vaak geen enkel probleem.
Kookworkshops
Wat is er nou leuker dan het zelf Vietnamees leren
koken? Door heel Vietnam worden er aan toeristen kookworkshops gegeven
waarbij je de basis van de Vietnamese keuken leert kennen. Een kok
legt je uit hoe je gerechten moet bereiden en doet alles voor, waarna
je zelf aan de slag gaat. Op deze manier ben je een paar uurtjes
gezellig en leerzaam bezig met eten. Door de recepten mee naar huis te
nemen kun je eenmaal terug in Nederland of België de lekkernijen
nogmaals maken. Leuk als je gasten krijgt die jouw fotoalbum van de
Vietnam-vakantie komen bewonderen. Houd er wel rekening mee dat je
voor redelijk wat ingrediënten naar een toko (Aziatische winkel) zult
moeten omdat de supermarkt ze niet in het assortiment heeft.

Alcohol
Op het gebied van alcoholische dranken kun je vrijwel
alles krijgen in Vietnam. Er wordt vooral voor bier gekozen. Dat is
verfrissend en goedkoop. Er is een vrij grote verscheidenheid aan
goede lokale bieren zoals Tiger, Larue, Saigon, Huda en 333. Onze
favoriete dorstlesser was de Tiger Chrystal. Dit frisse biertje wordt
als een lokale tegenhanger voor Corona bier gezien. Er zijn echter
twee grote verschillen: Tiger Chrystal is duidelijk lekkerder en in
Vietnam meer dan de helft goedkoper dan Corona. Internationale bieren
die je veel aantreft zijn Heineken en in wat mindere mate Carlsberg en
Budweiser. Ook worden er in biercafés wat Belgische bieren aangeboden.

Wijn is verkrijgbaar in restaurants. Niet in alle
restaurants, maar in de steden zie je redelijk vaak wijn op de
drankenkaart verschijnen. De buitenlandse wijnen worden vaak alleen
maar per fles verkocht en zijn verhoudingsgewijs duur. Je betaalt door
de hoge belastingen meer voor een fles wijn in Vietnam dan in
Nederland, terwijl Vietnam gemiddeld gezien een goedkoop land is.
Lokale wijnen worden vaak wel per glas aangeboden en zijn wat
goedkoper. Van een echt koopje is er dan nog geen sprake. De kwaliteit
van de Vietnamese wijnen is matig.
Geïmporteerde sterke dranken zijn ook wat duurder dan
bier. De prijzen voor cocktails vallen echter nog alleszins mee als je
het vergelijkt met andere vakantiebestemmingen. Vaak is er een vrij
ruim aanbod van internationale cocktails met klassiekers als de
Singapore Sling, de Mojito, de Cuba Libre en de Long Island Iced Tea
op de kaart. Er geldt geen minimumleeftijd voor het kopen en
consumeren van alcohol in Vietnam.
Andere dranken
Vietnam kent een vrij rijke koffiecultuur. In de
steden zie je veel koffieshops die daar echt om koffie draaien. Er
worden veel goede koffiesoorten verbouwd in Vietnam zelf. Dat je van
een goede bak leut kunt genieten is daarom een feit. Koffie kan in
allerlei varianten gedronken worden.
Op het gebied van frisdranken zul je vooral cola (Coca
Cola en Pepsi), Sprite, 7-Up en tonic aantreffen. Ook sodawater is
vrijwel overal te koop. Daarnaast zie je icetea en Fanta op veel
plekken verkocht worden. Voor liefhebbers van vruchtensap zijn er heel
wat lekkere soorten vers vruchtensap te verkrijgen.
|