Vietnam weer & klimaat

Omdat Vietnam een redelijk langgerekt land is en er sprake is van de nodige hoogteverschillen heb je hier te maken met verschillende klimaatsoorten. Tropische klimaten overheersen in Vietnam. Grote delen van Vietnam kennen een tropisch moessonklimaat of een tropisch savanneklimaat. In het noorden heb je te maken met een warm Chinaklimaat, dat niet op zoveel plekken ter wereld voorkomt. Als je een rondreis door Vietnam gaat maken kun je zomaar te maken krijgen met totaal verschillende weertypes binnen één reis. Dat geldt vooral in de winterperiode, wanneer het in het noorden van Vietnam vaak al wat koeler is (overdag 15 tot 23 graden) en het zuiden nog overwegend tropische temperaturen van rond de dertig graden kent.




Het klimaat van noord Vietnam

In het noorden van Vietnam heerst een warm chinaklimaat. Dit vrij weinig op aarde voorkomende klimaattype kenmerkt zich door de relatief koelere winters met weinig neerslag en de zeer natte en warme zomermaanden. Waar het kwik in de wintermaanden vaak blijft steken tussen de 16 en 23 graden Celsius, daar wordt in de zomer geregeld tropische temperaturen van 30 graden of meer geregistreerd. In Sapa is de periode van mei tot en met oktober overwegend tropisch warm terwijl het regelmatig hard regent. Ideale omstandigheden voor het verbouwen van rijst. De natste maanden vallen vrijwel gelijk met onze zomervakantie. Juli, augustus en september zijn de meest natte maanden in het noorden van Vietnam. Dit is ook de periode waarbij met name het kustgebied te maken kan krijgen met tropische stormen of zelfs cyclonen.

In het noorden komen ook microklimaten voor met een afwijkend weerbeeld ten opzicht van dichtbijgelegen plaatsen. Dat komt door het hoofdzakelijk bergachtige landschap waar je in het noordwesten mee te maken hebt.

Het klimaat van noord Vietnam

Het klimaat van centraal Vietnam

Het centrale deel van Vietnam heeft een deels een tropisch savanneklimaat en deels een tropisch moessonklimaat. Overal in het centrale deel van Vietnam komt er een regenperiode voor, maar wanneer dat exact is verschilt wel een beetje per plek. Zo duurt het regenseizoen in de plaatsen Danang, Hué en Hoi An normaal gesproken vanaf medio augustus tot het einde van december, met de maanden oktober en november als veruit natste maanden. Zo valt er in Hué in oktober gemiddeld 898 millimeter aan regen. Dat is meer dan er in een heel jaar in Nederland of België valt. Niet zelden staat Hué dan ook deels onder water. De fijnste periode om deze regio te bezoeken valt samen met ons vroeger voorjaar: in februari, maart en april is de kans op neerslag niet al te groot en is het gemiddeld ook nog niet te warm. Vanaf eind april loopt het kwik snel op en in mei stijgt ook de kans op neerslag even. Tot medio augustus is het redelijk droog en vrij heet.

Het klimaat van Centraal Vietnam

Het klimaat van zuid Vietnam

Het zuiden van Vietnam is overduidelijk tropisch. Hier liggen de middagtemperaturen het hele jaar door rond of net wat boven de dertig graden Celsius. In combinatie met een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt dit ervoor dat het vrijwel altijd benauwd en klam aanvoelt. De zomermaanden zijn het vochtigste, zowel in de hoeveelheid neerslag als in de relatieve luchtvochtigheid. In Ho Chi Minh City breekt in mei het regenseizoen aan en het duurt tot medio november voordat het enigszins droger wordt. De maanden januari, februari en maart mogen zelfs als ronduit droog beschouwd worden. Tijdens sommige jaren duurt het iets langer totdat het droge seizoen aanbreekt. Dat merk je vooral in winters die na een El Niño vallen. Het kan dan tot begin januari nat zijn. De wintermaanden zijn ook de zonnigste maanden. Na april neemt de hoeveelheid bewolking duidelijk toe.

Het klimaat van Zuid Vietnam

Cyclonen

Tropische stormen met windkracht 12 worden in deze regio geen orkanen maar cyclonen genoemd. Vietnam ligt in een gebied waar regelmatig tropische depressies voorkomen. Sommige van deze depressies groeien uit tot cyclonen. Harde wind in combinatie met veel neerslag kan ervoor zorgen dat het dagelijks leven in (delen van) Vietnam tijdelijk stil kan komen te liggen. Mogelijk moet er uit voorzorg geëvacueerd worden. Volg daarom altijd de instructies van de autoriteiten of van het hotel op. Het seizoen waarin er een kans op orkanen (cyclonen) is loopt van eind juni tot in december.

Sneeuw als attractie

In Vietnam sneeuwt het zelden. Als het al sneeuwt dan geschiedt dit in de omgeving van Sapa in het noorden van Vietnam. De kans hierop is aanwezig in de periode december tot en met februari, als het winter is. Verwacht geen enorme pakken met sneeuw, maar reken op maximaal enkele centimeters aan sneeuwval. Van voldoende sneeuw om aan wintersport te doen is er geen sprake. Als er al sneeuw valt dan is dat meestal ’s nachts als de temperaturen laag genoeg zijn om de winterse neerslag niet te ontdooien voordat het de grond bereikt. Als er daadwerkelijk sneeuw gevallen is dan is dat voor de inwoners van Sapa en omringende dorpen en steden een ware attractie. men zoekt dan vaak massaal de sneeuw op. Niet zelden gebeurt het dan dat de sneeuw alweer verdwenen is op het moment dat men arriveert op de plekken waar de sneeuw gevallen is. In plaats van een mooie witte laag over het prachtige landschap treft men dan meestal een modderige grond aan.

Het aantal Vietnamezen dat ooit in hun leven sneeuw in het echt gezien heeft is dan ook zeer beperkt. Men moet in veel gevallen op reis naar andere landen om met eigen ogen sneeuw te ervaren. Het aantal Vietnamezen dat de middelen heeft om dat te toen is beperkt, waardoor besneeuwde landschappen en steden voor de meeste lokale inwoners een droomplaatje is.